Bromfiets

Ben je het fietsen ook zo zat? Wil je op de scooter of stap je liever in een brommobiel? Haal dan je bromfietsrijbewijs (AM2). We helpen je graag op weg om in het bezit te komen van het felbegeerde roze pasje!

Theorie- en praktijkexamen

Om in het bezit te komen van je bromfietsrijbewijs moet je een theorie- en praktijkexamen afleggen. Theorie-examen mag je al afleggen vanaf de leeftijd van 15,5 jaar. Het is zeer aan te raden om dan ook ruim voor je 16e verjaardag theorie-examen te doen. Zodat je op of zo snel mogelijk na je 16e verjaardag praktijkexamen kunt afleggen. Omdat er niet elke dag bromfietsexamens worden afgenomen in Tiel moet je uitgaan van een wachttijd van ongeveer 4 weken voordat je praktijkexamen kunt afleggen (nadat het aangevraagd is). Dus om teleurstellingen te voorkomen; wees op tijd met het behalen van je theorie!

Theorie

Voor de bromfiets verzorgen we geen theorieopleiding en ben je dus aangewezen op zelfstudie. Je kunt bij ons een theoriepakket (leerboek à € 20,00 + 500 online oefenvragen à € 16,00) kopen. De kosten voor dit pakket bedragen dus € 36,00. Mocht het je met zelfstudie niet lukken om de theorie goed onder de knie te krijgen dan kun je privéles volgen. Hierover kun je contact opnemen met Arjan Oegema (06) 51 79 25 67.

Theorie-examen

Het behaalde theorie-examen heeft een geldigheid van 1½ jaar. Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen, waarvan er minimaal 44 goed beantwoord moeten worden. Hoewel de meeste vragen nog steeds ja/nee vragen zijn, wordt het percentage meerkeuze en open vragen steeds groter. Je kunt je theorie-examen reserveren via deze website.

Praktijk

Als je praktijklessen wilt nemen voor de bromfiets, moet je 16 jaar zijn en in het bezit zijn van het theoriecertificaat. Eerder mag je niet lessen! Tijdens het praktijkexamen wordt er niet alleen gekeken of je de bromfiets kunt verplaatsen. Er wordt onder andere ook gelet op verkeersinzicht en kijktechniek. Ons praktijk pakket bestaat uit 5 uren rijles + rijexamen. Het liefst lessen we op een dag 3 uur en dan de andere dag 2 uur + aansluitend afrijden. Het is, in overleg ook mogelijk om het hele pakket in één dag te behalen. Het kan uiteraard voorkomen dat het verstandig is om een paar extra uur bij te plannen als na de eerste dag blijkt dat het nodig is.

Maximaal 2 leerlingen

Wij hebben er voor gekozen om, in tegenstelling tot veel andere rijscholen, maximaal 2 leerlingen tegelijk instructie te geven. U kunt u voorstellen dat als een instructeur achter 4 leerlingen aan moet rijden er geen sprake meer kan zijn van veilige en goede instructie.

Goed om te weten ...

Mocht een kandidaat last hebben van een aandachtsstoornis zoals ADD en ADHD of een stoornis in de informatieverwerking zoals autisme, PDD-NOS of Asperger dan is het verstandig om dit van te voren even te melden. De ervaring wijst uit dat dan soms wat meer lessen nodig zijn en dan kan daar rekening mee worden gehouden met de planning.

Voor de bromfietsopleiding hebben we het Bromfietspakket à € 425,00: 

 • 5 uur praktijles
 • Administratiekosten
 • CBR Praktijkexamen

Brommobiel

Ben je geslaagd voor het praktijkexamen bromfiets (AM2) dan mag je ook een brommobiel besturen! Wil je puur je rijbewijs voor de brommobiel (AM4) dan mag je dus geen bromfiets (2 wielen) besturen. Dan moet je ook hetzelfde theorie-examen afleggen en een apart praktijkexamen op een afgesloten terrein. Je doet je praktijkexamen dan dus niet op de openbare weg. Wij verzorgen geen opleiding voor alleen de brommobiel. We raden je aan om een kijkje te nemen op deze website om te kijken wie deze lessen wel verzorgt.

Vrijstelling

Met een geldig Nederlands autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) is een apart rijbewijs AM niet nodig. Dat auto- of motorrijbewijs moet je uiteraard wel bij je hebben als je met een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijdt.

Aanmelden

Stuur zodra je geslaagd bent voor de theorie, je volledige voornamen, achternaam (of kandidaatnummer) en geboortedatum via app of sms naar Arjan Oegema (06) 51 79 25 67, dan hoor je zo snel mogelijk wanneer je praktijkexamen kunt doen. Mocht je nog vragen hebben dan kun je het contactformulier invullen of even bellen met Arjan Oegema. Wil je je alvast aanmelden dan kun je je online inschrijven.

Waarom
Rijschool Oegema?

 • Theoriecursus start op 14 sept.
 • Ervaring sinds 1970
 • Hoog slagingspercentage
 • Klassikale theorieopleiding
 • Rookvrije lesauto's
 • Spoedopleiding
 • Vaste instructeur
 • Voordelige pakketlessen
 • VRB Lid
 • Vrouwelijke instructrice