Motor

Ben je de files ook zo zat? Kun je de auto nergens meer parkeren? Of zoek je juist een mooie en stoere hobby? Denk dan eens aan motorrijden! Op een mooie zomeravond lekker over de dijk toeren of lekker richting de kust. Dat is pas genieten! We helpen je graag op weg om deze droom te verwezenlijken.


3 Stappen
Om het motorrijbewijs te halen dienen er 3 stappen doorlopen te worden:

 • Theorie-examen (ATH)
 • Praktijkexamen Voertuigbeheersing (AVB). Examen is bij het GelreDome in Arnhem
 • Praktijkexamen Verkeersdeelenming (AVD). Examen begint vanaf Stephensonstraat 25a in Tiel

3 Categorieën
Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2, A) je nodig hebt hangt af van het motorvermogen, je leeftijd en ervaring:
Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125 cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar
Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. Je moet minimaal 2 jaar rijbewijs A1 in bezit hebben. Vanaf 31 dec. 2013 kun je het rijbewijs A2 ook rechtstreeks halen dus zonder dat je eerst rijbewijs A1 hebt gehaald. Ook in dat geval is de minimumleeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar.

Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. Je moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd is hiervoor 21 jaar.

<h1>Motor</h1>
<h1>Motor</h1>
<h1>Motor</h1>

Categorie A en A2
Wij verzorgen alleen motorrijlessen voor de categorie A en A2. Dit betekent dat je bij ons pas kunt beginnen met motorrijlessen als je 20 jaar bent en dan begin je dus met categorie A2. Wanneer je al in het bezit bent van een autorijbewijs mag je direct beginnen met lessen. Heb je nog geen autorijbewijs dan dien je eerst je theorie te halen. AVB examen mag je al afleggen zonder dat je je theorie hebt behaald, maar voor het AVD examen dien je je theorie op zak te hebben.

Vervolgstappen
Als je alle 3 de examens (ATH-AVB-AVD) hebt behaald dan ben je in het bezit van het motorrijbewijs A2. Om vervolgens door te stromen naar categorie A (onbeperkt) dien je 2 jaar na het behalen van je A2 rijbewijs (dus op z'n vroegst op 22-jarige leeftijd) nog 1 examen AVD af te leggen. Slaag je daarvoor dan ben je in het bezit van rijbewijs A (onbeperkt).

Direct rijbewijs A (onbeperkt)
Wil je stap A1 en A2 overslaan en direct opgaan voor je onbeperkte rijbewijs (categorie A) dan dien je de leeftijd van 24 jaar te hebben bereikt. Dan volg je de route; ATH-AVB-AVD.

Theorie-examen
Het behaalde theorie-examen heeft een geldigheid van 1½ jaar. Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen, waarvan er minimaal 44 goed beantwoord moeten worden. Hoewel de meeste vragen nog steeds ja/nee vragen zijn, wordt het percentage meerkeuze en open vragen steeds groter. Je dient zelf een reservering te maken via deze website.

Motoren en kleding
We geven les op een Yamaha XJ6 motor. Deze motor staat garant voor veel rijplezier en het snel onder de knie krijgen van de leerstof. Tijdens het lessen en het examen is het dragen van een helm, handschoenen, beschermende kleding en schoenen die de enkels bedekken verplicht. Voor schoenen moet je zelf zorgen maar verder hebben we alle benodigde kleding op voorraad en deze mag je tijdens het lessen en het examen kosteloos gebruiken, evenals de communicatie-apparatuur.

Examen Voertuigbeheersing (AVB)
Tijdens het examen Voertuigbeheersing laat je een aantal oefeningen zien. Deze zijn gebaseerd op vaardigheden die je moet hebben om veilig en vloeiend aan het verkeer te kunnen deelnemen. Er zijn in totaal 12 oefeningen waarvan je er 7 krijgt en 5 voldoende moet uitvoeren. Twee onvoldoendes in hetzelfde cluster maakt het examen onvoldoende. Je mag elke oefening één keer herkansen. Als je bent geslaagd voor het AVB examen dan heeft dit een geldigheid van 1 jaar. 

Examen Verkeersdeelneming (AVD)
Nadat je bent geslaagd voor het AVB examen kun je door voor het AVD examen. Hoewel de meeste leerlingen al een autorijbewijs hebben (met de nodige ervaring) en geslaagd zijn voor het AVB examen is dit toch wel het belangrijkste onderdeel van de opleiding. Tijdens het examen wordt niet enkel gekeken naar hoe je met een motor rijdt maar wordt er daarnaast ook vooral gelet op o.a. plaats op de weg, verkeersinzicht, kijktechniek, defensief rijgedrag, vlotheid enz. De examinator en de instructeur volgen je vanuit een auto en je krijgt de route opdrachten uit de mond van je vaste, vertrouwde instructeur. 

Startpakket
Voor de motoropleiding hebben we het Startpakket samengesteld. De prijs van het Startpakket bedraagt € 1.345,00. Besluit je om voor het Startpakket te kiezen dan ben je € 45,00 voordeliger uit. Het Startpakket helpt je al aardig op weg naar je motorrijbewijs! Lesuren boven het Startpakket worden naderhand gefactureerd. De losse lesprijs is € 49,00 per uur. Het Startpakket bestaat uit:

 • 20 uur praktijkles
 • Administratiekosten
 • CBR Examen Voertuigbeheersing (AVB)
 • CBR Examen Verkeersdeelneming (AVD)


Aanmelden
Mocht je nog vragen hebben dan kun je het contactformulier invullen of even bellen met Arjan Oegema (06) 51 79 25 67. Wil je je alvast aanmelden dan kun je je online inschrijven.

Waarom
Rijschool Oegema?

 • Theoriecursus start op 23 sept.
 • Ervaring sinds 1970
 • Hoog slagingspercentage
 • Klassikale theorieopleiding
 • Rookvrije lesauto's
 • Spoedopleidingen
 • Vaste instructeur
 • Voordelige pakketlessen
 • VRB Lid
 • Vrouwelijke instructrice